Jak jeść i nie przytyć? To marzenie niejednej kobiety, zapewne i mężczyzny. W Mielcu można było się dowiedzieć nie tylko o tym, jak przyrządzać niskokaloryczne potrawy, ale również, jak gotować zdrowo.
10 grudnia w Samorządowym Centrum Kultury w Mielcu odbył się wykład Izabeli Lewosińskiej, promotorki zdrowia i autorki książki Kuchnia, którą polubisz. Zorganizował go mielecki klub zdrowia prowadzony przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh). W spotkaniu uczestniczyło 70 osób.
Prelegentka zwróciła uwagę słuchaczy na produkty, z których przygotowują swoje posiłki – ich jakość, ilość oraz urozmaicenie. Bez ograniczeń można sięgać na przykład po sałatki owocowo-warzywne oraz pojedyncze warzywa i owoce. Należy jednak uważać, z czego sporządzamy sosy, które do nich dodajemy. Dobrze jest też zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym, a olej – oliwą z oliwek. Ważną rolę odgrywa częstotliwość spożywanych posiłków.
W drugiej części spotkania uczestnicy degustowali potrawy wegetariańskie oraz mierzyli ciśnienie krwi i poziom cukru. Ogromnym powodzeniem cieszył się pasztet ze słonecznika. Rozchwytywane były również przepisy kulinarne oraz bezpłatne książki i czasopisma, zwłaszcza miesięcznik „Znaki Czasu”.
Złóż dar na działalność dobroczynną.
Przekaz 1% dla ChSCh (KRS 0000 220 518).
(aw)