Czy Polacy spożywają za dużo czy za mało białka? Czy białko zwierzęce można zastąpić roślinnym? Co i w jakich ilościch powinniśmy spożywać, by nasze posiłki były pełnowartościowe? Na te i inne pytania odpowiedź poznamy już 16 marca na spotkaniu Klubu Zdrowia w Mielcu.
Na ostatnich zajęciach klubowicze poznali sekret długowieczności. Spotkanie prowadził aktywny zawodowo nauczyciel wychowania fizycznego, instruktor wspinaczki górskiej i trener kolarstwa górskiego w jednej osobie, pan Jacek Jaworski. Ma 72 lata, a sprawnością i charyzmą przewyższa niejednego dwudziestolatka. Podczas spotkania zdradził uczestnikom receptę na długowieczność, której podstawą jest osiem prostych zasad:
1. Regularna aktywność fizyczna;
2. Częste przebywanie na świeżym powietrzu;
3. Rozsądne korzystanie z życiodajnego światła słonecznego;
4. Odpoczynek dla ciała i umysłu;
5. Codzienne spożywanie przynajmniej ośmiu szklanek czystej wody;
6. Wstrzemięźliwość – trzeba odrzucić wszystko, co szkodzi i z umiarem korzystać z tego, co dobre;
7. Odpowiednie odżywianie;
8. Spokój.
Już w najbliższą sobotę na spotkaniu Klubu Zdrowia w Mielcu, prowadzonego przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh), dowiemy się czegoś więcej na temat właściwego odżywiania, a zwłaszcza białka w diecie. Prelegentem będzie Bogdan Mazur, technolog żywności, który przytoczy m.in. wyniki najnowszych badań naukowych na temat żywienia.
W programie spotkania oprócz wykładu będzie także degustacja zdrowych potraw oraz bezpłatne badania profilaktyczne. Początek zajęć w sobotę, 16 marca, o godzinie 15, w sali nr 1 Samorządowego Centrum Kultury w Mielcu (al. Niepodległości 7).
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej.
Tekst: Justyna Libera