
Na zachodzie coraz większą rzeszę fanów zdobywa dieta G-Free, polegająca na odrzuceniu produktów zawierających gluten. Według oficjalnych danych nietolerancja glutenu występuje jedynie u 1% populacji. Czy są zatem jakieś konkretne powody ku temu, aby „zdrowi” ludzie przechodzili na dietę bezglutenową?
We wrześniu ruszają cyklicznie, comiesięczne zajęcia w ramach Klubu Zdrowia w Mielcu. Pierwsze powakacyjne spotkanie będzie poświęcone diecie bezglutenowej. Wolontariusze Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) zapraszają na spotkanie z Lidią Szłowieniec – promotorką zdrowia.
Gluten to nic innego jak białka roślinne występujące przede wszystkim w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Ostatnio wiele się słyszy o ich szkodliwości, a na dietę bezglutenową przechodzi coraz więcej osób. Czy słusznie? Czy to kolejna kulinarna moda zza oceanu czy mądry, życiowy wybór? O tym na najbliższych zajęciach Klubu Zdrowia w Mielcu.
Spotkanie odbędzie się w sobotę, 20 września, o godzinie 15 w Domu Kultury w Mielcu, przy al. Niepodległości 7 (sala nr 1).
Wstęp wolny!
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej.
(jl)